Nieuwe investering: S&P500 ETF die dividend uitkeert

Nieuwe investering: S&P500 ETF die dividend uitkeert


In mijn ETF-portefeuille investeer ik in verschillende ETF’s van iShares, Vanguard en VanEck. Maar er ontbrak nog één belangrijke index: de S&P 500.

Aangezien ik graag cashflow wil genereren uit mijn beleggingen, was ik specifiek op zoek naar een S&P 500 ETF die dividend uitkeert.

Een geschikte ETF was snel gevonden: Vanguard S&P 500 Dist UCITS ETF (ticker: VUSA)

Wat is de S&P500?

De S&P 500 (Standard & Poor’s 500) is een van de meest bekende en invloedrijke aandelenindices ter wereld. De index volgt de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten, zoals Apple, Microsoft, Amazon en Tesla.

Omdat de S&P 500 bedrijven uit verschillende sectoren bevat, wordt de index vaak gezien als een graadmeter voor de Amerikaanse economie.

Door te investeren in een S&P 500 ETF beleg je in één keer in een breed gespreide portefeuille van toonaangevende bedrijven.

De S&P500 is historisch een van de best presterende indices ter wereld.

Dividend uit VUSA ETF

VUSA keert een laag dividend percentage uit.

Op het moment van schrijven staat de koers van VUSA op €110,92. Afgelopen jaar heeft de ETF $1,1524 aan dividend per aandeel uitgekeerd, dat komt neer ongeveer €1,1154 met de huidige wisselkoers.

Delen we het jaardividend door de actuele koers, dan komt het dividendpercentage op 1,01%.

Hoewel het dividend laag is zijn er voor mij diverse redenen om in deze ETF te beleggen:

De S&P 500 omvat 500 grote bedrijven uit verschillende sectoren, wat zorgt voor een brede spreiding en minder risico.

De index heeft op de lange termijn een gemiddeld jaarlijks rendement van rond de 8-10%.

De jaarlijkse kosten van deze ETF (TER) zijn zeer laag, namelijk 0,07%. Dit is fors lager dan de andere ETF’s waarin ik beleg (rond de 0,20% – 0,38%)

Het dividend is in de afgelopen 10 jaar met gemiddeld 6,42% per jaar gestegen.

Dividend per jaar:

Overlap met andere ETF’s

Ik ben fan van ETF’s! De spreiding is enorm en je hoeft je niet druk te maken over de prestaties van individuele bedrijven.

Beleggen in ETF’s behoed mij ook voor emotioneel handelen. Ik ga niet mee in hypes en verkoop niet in tijden van tegenslag.

Investeren in ETF’s past uitstekend bij mijn doelstelling om op de lange termijn rendement en passief inkomen te genereren.

Inmiddels heb ik 8 verschillende ETF’s in mijn portefeuille. Een aantal ETF’s hebben een hele specifieke focus: vastgoed in Amerika, vastgoed in Europa en een ETF gericht op Azië-Pacific.

Er zitten ook ETF’s tussen die ook veel Amerikaanse bedrijven bevatten.

Daarom ontstond bij mij de vraag: hoeveel overlap heeft de nieuwe S&P500 ETF met de ETF’s die ik al heb? Hoeveel voegt de nieuwe aankoop toe?

Ik heb alle bedrijven binnen de ETF’s in Excel gezet en laten analyseren door ChatGPT. Het gaat om de volgende vier ETF’s

De aangekochte S&P500 ETF: Vanguard S&P 500 Dist UCITS ETF (ticker: VUSA)

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF (ticker: VHYL)

VanEck World Equal Weight Screened UCITS ETF (ticker: TWSE)

VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF (ticker: TDIV)

Analyse ChatGPT

Uit de analyse blijkt dat er 4 bedrijven zijn die in alle vier de ETF’s zitten. Dit zijn Verizon, Bristol-Myers Squibb, US Bancorp en CVS Health Corp.

Verder zien we dat er 231 bedrijven zijn die in de S&P500 ETF zitten en ook in een van de andere genoemde ETF’s (VHYL, TWSE en TDIV). De overlap is dus behoorlijk fors.

Tegelijkertijd betekent dit dat er 269 bedrijven in de S&P500 ETF zitten waarin ik nog niet belegd ben in een van de andere ETF’s. Wat dat betreft is deze nieuwe ETF een flinke aanvulling.

In onderstaand overzicht staan enkele grote bedrijven die in de S&P500 ETF zijn opgenomen en niet in een van de andere ETF’s. Dit zijn niet de minste namen.

Airbnb

Amazon

Berkshire Hathaway (het bedrijf van Warren Buffet)

Caterpillar

Google

Goed om te melden: bij het vergelijken van ETF’s spelen meer variabelen dan enkel ‘welke bedrijven zitten in de ETF’.

Ook de weging van de individuele bedrijven in de ETF speelt een rol. Bijvoorbeeld: in de ene ETF kan een bedrijf voor 5% meewegen in het geheel, terwijl dat bij een andere ETF slechts 0,1% is.

Deze analyse geeft mij een goed beeld van de toegevoegde waarde van de S&P 500 ETF. De komende periode zal ik regelmatig bijkopen om een sterke positie in deze ETF – en daarmee de onderliggende bedrijven – op te bouwen.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je inleg kan in waarde dalen. De content op deze website vormt geen financieel advies en is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Onze informatie is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Deze website bevat links naar affiliate partners waardoor wij een vergoeding ontvangen bij klikken of aankopen via deze links. Lees meer 

Over de auteur

Mijn naam is Pieter. Sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door beleggen. Gewapend met een Robeco beleggingsrekening en GSM met koersinformatie (per SMS) boekte ik mijn eerste winsten en verliezen. Sinds 2005 ben ik werkzaam in de online marketing en in 2023 heb ik mijn online marketing bureau verkocht. In 2024 ben ik gestart met Vermogensplanner.nl en heb ik het WFT Basis diploma behaald. Dit is de eerste stap richting verdere specialisaties binnen de Wet op het financieel toezicht (WFT).